Don Willemsen en Iris Hakvoort winnen de Sallandse Ruiterdagen 2017

Een finale om niet snel te vergeten. In de klasse M kwamen er 37 combinaties aan de start van de finale. Joey Lansink kwam als eerste (en 27e) de ring in en liet met zijn nakomeling van de hengst Numero Uno alle balken liggen. Dat beloofde veel barrage kandidaten. Niks bleek minder waar, de combinaties die volgden hadden een stuk meer moeite om de balken te laten liggen. Pas toen Vincent Ensink op Reimer het parcours in kwam, was de barrage een feit. Na hem lukt het Roos Hansman, Linda Klaassen, Pim Mulder en Don Willemsen nog om de nul op het scorebord te houden.

Barrage klasse M

Wederom mocht Joey Lansink zich als eerste melden, hij wist foutloos te blijven en zette een tijd van 42.83 seconden neer.  Vincent Ensink op Reimer, mocht daarna hij bleef ook foutloos en wist zelfs meer dan twee seconde sneller te zijn (40.62), daarmee zette hij zichzelf op een voorlopig eerste plaats. Pas toen Joey Lansink met zijn tweede paard de ring in kwam dreigde Vincent zijn voorlopig eerste plaats kwijt te raken. Joey Lansink bleef echter net onder de tijd (40.92).  Pim Mulder  leek geen last te hebben van zijn gebroken nacht en wist zijn nakomeling van Cardento foutloos door het barrage parcours heen te loodsen. Helaas was hij niet snel genoeg voor een eerste plaats. De laatste combinatie van de M barrage was Don Willemsen, zonder twijfel en zonder fouten loodste hij zijn paard door het parcours, hij bleef drie tiende onder de tijd van Vincent Ensink op Reimer en mocht zich de Gouden Aar winnaar van de Sallandse Ruiterdagen, klasse M noemen.

Finale Z/ZZ

De Z/ZZ finale liet een zeer ervaren en sterk deelnemersveld zien. Er bleven maar liefst negen combinaties foutloos in het basisparcours waar de hindernissen huizenhoog stonden en het publiek voor de goede sfeer zorgde.  Het barrage parcours gaf de ruiters en amazones een paar lastige keuzes, binnendoor om tijd te winnen met het risico dat je te veel snelheid verliest of juist vast vooruit denken aan de sprong die erna kwam. Als vanouds had de parcoursbouwer Martin Jansman, gezorgd voor een lange lijn naar de laatste sprong waar een aantal ruiters tot groot plezier van het publiek, gebruik van maakt om zo hard als hun paard kon richting de laatste sprong te gaan.

Als eerste kwam Hans van der Kolk in de ring, Hans van de Kolk rijdt iedere barrage zoals de bedoeling is, snel. De tijd was ook zeker niet slecht maar als je risico neemt dan kan het ook net niet lukken en dat gebeurde bij Hans van der Kolk. Bij de laatste hindernis ging het mis en viel er een balk op de grond. Je kon de telleurstelling van het publiek horen.

Iris Hakvoort

Aansluitend kwam Iris Hakvoort in de ring, zij had haar paard Bml Florida Balia nl een afstammeling van de hengst Bustique gezadeld. Beide leken vastberaden om zo snel en hoog mogelijk over de hindernissen te gaan en dat lukte. Ze wisten wendingen te maken die niet mogelijk leken en maakte zonder een fout tempo naar de laatste hindernis toe die ze foutloos nam. De tijd die ze zette was 32.26 seconde.

Na Iris kwam Jan Schuttert de ring in, zijn grote nakomeling van de hengst Verdi liet zich door het parcours sturen alsof het paard niet anders deed. Het scheelde bijna niets of hij had de tijd van Iris verbeterd. Zijn tijd bleek net zes tiende te langzaam (32.99). Hans Oostindien had wat meer pech, bij hem vielen er twee balken af, maar hij gaf het publiek waar ze voor gekomen waren een spannende barrage.  Gwendoly Krabbe begon wat voorzichtig, na de derde sprong kwam ze goed in haar ritme en reed de sterren van de hemel. De balken bleven liggen maar helaas wist ze niet de snelste tijd neer te zetten (35.02). Pim Mulder was misschien toch nog wat onder de indruk van het feit dat hij afgelopen nacht vader was geworden en nam hindernis vier bijna in zijn geheel mee.  Lennard de Boer, werd echt even gevaarlijk, bij de dubbelsprong van de hoofdsponsor Horka  was hij zelfs nog 2 seconde sneller dan Iris Hakvoort, helaas viel er een balk en met een tijd van 32.40 seconde was het ook net niet genoeg geweest.  Eline Morsink wist ook een foutloos parcours te springen en kwam nog even dicht in de buurt maar ook haar tijd bleek niet onder die van Iris Hakvoort te komen.

Steven Veldhuis

De laatste combinatie was Steven Veldhuis, als iemand weet hoe je barrage moet rijden is het Steven Veldhuis wel. Als iemand weet hoe je een Gouden Aar moet winnen dan is hij het ook. Het publiek weet dat ook en ze waren muisstil toen voor Steven de bel klonk. Iedere keuze die hij maakte en iedere draai die zijn paard maakte leek te kloppen. De laatste lijn ging hij sneller dan voor mogelijk gehouden kon worden en hij schoot inderdaad twee tiende onder de tijd van Iris Hakvoort, maar de balk van de laatste hindernis bleef niet liggen. Voor Steven geen Gouden Aar dit jaar, wij kijken vast uit naar zijn jubileum volgend jaar (30 jaar nadat hij zijn eerste Gouden Aar won).

Voor dit jaar feliciteren wij Don Willemsen en Iris Hakvoort, wij hebben genoten van jullie sport prestaties.

 

31 december 2017|
%d bloggers liken dit: